ARICILIK
image

Marmaris balıyla ünlü. Çam balı bölgenin en çok üretilen bal türü. Çam balı dışında çiçek balı, harnup (keçiboynuzu) balı da yaygın olarak üretilip satılıyor.
Arıcılık yapan köylüler Nisan ayında kovanlarını toplar ve Anadolu’nun çeşitli yerlerine götürürler. Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu yaylalarında bahar çiçeklerinden beslenir arılar. Kovanların bir bölümü boş, bir bölümü doludur (100’ü dolu, 50’si boş gibi). Boş olan kovanlarda oğul (yavru arı) toplanır.  Arı çoğaltılmış olur. Ağustos’un 15’i ile Eylül başında dönülür. Çoğalan arılar Ekim başına kadar çam balı toplarlar kovanlara. Arılar çamın kabuğu altında oluşan böceklerle beslenirler. Böcek bol olursa bal da bol olur (Temmuz ve Ağustos’un rutubetli geçmesi de böcekleri çoğaltır). Kovandan ilk ve ikinci kesimden çam balı çıkar. Ekim sonuna kadar da harnup (keçiboynuzu) balı toplanır ve üçüncü kesim yapılır (Keçiboynuzu ağacı Ekim ortasından itibaren çevreye olağanüstü koku yayarak çiçeklenir. Arılar da bu ağaçların üzerinde toplanır).